جوان آنلاین: با وجود کارشکنیهای رژیم صهیونیستی و متهم کردن حماس به مانعتراشی در مسیر توافق، این جنبش فلسطینی با پذیرش طرح ویتکاف برای آتشبس در غزه، موضعی سازنده اتخاذ کرده و گفته که اکنون توپ در زمین تلآویو است. این تحول، ادعاهای پیشین مقامات اسرائیلی را زیر سؤال برده و نشان میدهد که گره اصلی در مسیر پایان درگیریها نه از جانب مقاومت فلسطین، بلکه از سوی صهیونیستها است.
با تشدید بحران انسانی در نوار غزه، ایالات متحده طرح جدیدی برای آتشبس در این باریکه تحت محاصره ارائه داده است؛ طرحی که هدف اصلی آن پایان دادن به درگیریهای خونبار و آغاز روند مبادله اسرا میان اسرائیل و حماس است. این طرح که از سوی استیو ویتکاف، فرستاده رئیسجمهور امریکا به خاورمیانه ارائه شده، از سوی گروههای مقاومت فلسطین با استقبال مواجه شده است.
«باسم نعیم» عضو دفتر سیاسی حماس روز سهشنبه در اظهاراتی اعلام کرد: حماس با طرح ارائهشده توسط استیو ویتکاف برای دستیابی به توافق جهت توقف جنگ و عقبنشینی نیروهای متجاوز از نوار غزه موافقت کرده است. طبق گزارش شبکه العربی، نعیم تأکید کرد: ما با رویکردی مسئولانه و بهمنظور جلوگیری از ادامه خونریزی، رنج مردممان و تحقق خواست ملت فلسطین برای پایان دادن به تجاوزات، این پیشنهاد را پذیرفتیم و در انتظار پاسخ رژیم صهیونیستی هستیم. این عضو حماس افزود: «ریشه پیشنهاد ویتکاف شامل رسیدن به آتشبس، عقبنشینی نیروهای دشمن و برقراری آتشبس دائمی است.» این مقام حماس با بیان اینکه اکنون توپ در زمین رژیم صهیونیستی است، گفت: «حماس منتظر پاسخ رژیم صهیونیستی در این خصوص است.»
بر اساس این گزارش، این طرح بر لزوم توقف دائمی جنگ در غزه تأکید دارد. شبکه الجزیره نیز گزارش داد حماس و طرف امریکایی در دوحه بر سر پیشنویس آتشبس پایدار در غزه به توافق رسیدند. این شبکه همچنین گزارش داد ترامپ تضمین داد که توافق آتشبس ۶۰ روزه باشد و طبق توافق ژانویه گذشته، نظامیان صهیونیست از غزه خارج شوند.
پیش از این اخبار ضدونقیضی در خصوص مذاکرات آتشبس و موافقت با طرح ویتکاف مطرح شده بود که نشان میداد حماس با نسخه تکمیلشده این طرح موافقت کرده است، درحالی که رژیم صهیونیستی با وجود ادعای خود حتی به طرح مقدماتی ویتکاف پایبند نیست. یکی از موارد اختلافی این بود که حماس گفته ۱۰ نفر از اسرای زنده و مرده صهیونیستی طی دو مرحله در ابتدای آتشبس و انتهای مدت این توافق آزاد شوند، اما تلآویو آن را نپذیرفته و خواستار آزادی این ۱۰ اسیر در یک روز است. بنابراین، باوجود اختلاف در تعداد اسرایی که باید آزاد شوند، ضمانتهای امریکا و موضوع خلع سلاح حماس و پایان جنگ غزه، هنوز طرفین با توافق فاصله زیادی دارند.
موافقت رسمی حماس با طرح آتشبس مبتنی بر ابتکار ویتکاف، نشاندهنده رویکرد مثبت گروههای مقاومت فلسطینی به تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در غزه است. این موافقت درحالی صورت گرفته که مقامات اسرائیلی همواره حماس را مانع اصلی توافق معرفی کردهاند، اما پذیرش طرحی که با حمایت امریکا ارائه شده، این روایت را زیر سؤال میبرد و افکار عمومی را متوجه تعلل و دوگانگی تلآویو میکند. اکنون که حماس با مبادله اسرا، آتشبس و توقف درگیریها موافقت کرده، این تلآویو است که با موضعگیریهای مبهم و فشار جناحهای افراطی، روند توافق را با ابهام مواجه کرده است. شرایط کنونی بهروشنی نشان میدهد مانع اصلی در مسیر صلح، نه حماس بلکه کابینه تندرو بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر صهیونیستی است که بهنظر میرسد بیش از آنکه به پایان جنگ بیندیشد، درگیر ملاحظات سیاسی داخلی است.
با این اوصاف، حماس با استقبال از طرح آتشبس، عملاً توپ را به زمین نتانیاهو انداخته و تصمیم نهایی برای صلح یا ادامه جنگ را در اختیار تلآویو قرار داده است. با این حال، برخی محافل سیاسی در اسرائیل بهویژه در جناح راست افراطی همچنان با هرگونه توافقی که به توقف کامل جنگ منجر شود، مخالفت میکنند و آن را شکست در برابر حماس میدانند. اصرار وزرای افراطی اسرائیل به ادامه جنگ در غزه تا اشغال کامل این باریکه و نابودی حماس، درحالی است که ارتش این رژیم دچار فرسایش شده است و با تمرد افسران و سربازان از رفتن به جنگ، شرایط برای ادامه نبرد با گروههای مقاومت بسیار دشوار شده است. همزمان، اعتراضات گسترده خانوادههای اسرا برای توقف جنگ و بازگرداندن فرزندانشان نیز مزید بر علت شده و کابینه نتانیاهو زیر تیغ انتقادات داخلی قرار دارد.
خشم جهانی از جنایات اسرائیل
با تشدید فاجعه انسانی در غزه، واکنشهای بینالمللی علیه جنایات صهیونیستها نیز افزایش یافته است. در این چارچوب، وزیر خارجه بلژیک روز سهشنبه گفت که مجموعهای از اقدامات علیه رژیم صهیونیستی شامل اعمال تحریم، به دلیل تداوم جنایات در نوار غزه، به دولت بروکسل ارائه شده است. به گزارش الجزیره، «ماکسیم پریووت» در اینباره گفت: «نمیدانم چه جنایات دیگری باید در غزه رخ دهد تا بتوانیم از نسلکشی صحبت کنیم. تصاویر غزه خشم عمومی را برمیانگیزد، جلوگیری از ورود کمکهای بشردوستانه ننگ است و گرسنگی دادن عمدی به مردم جنایت جنگی است.»
از سوی دیگر، بیش از ۸۰۰ وکیل و شخصیت دانشگاهی و قاضی در بریتانیا با ارسال نامهای به «کییر استارمر»، از نخستوزیر این کشور خواستند با عمل به «تعهدات اساسی حقوقی بینالمللی»، تحریمهایی را علیه اسرائیل و وزیران آن اعمال کند و همچنین تعلیق عضویت این رژیم را در سازمان ملل در نظر بگیرد. امضاکنندگان این نامه اعلام کردهاند که جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و نقض جدی قوانین بشردوستانه بینالمللی در غزه در حال انجام است. به گزارش خبرگزاری فلسطینی «معا»، «جان سوینی»، نخستوزیر اسکاتلند هم ضمن محکوم کردن تداوم جنگ نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و محاصره آن، خاطرنشان کرد رهبران جهان باید کابینه اسرائیل را برای خاتمه بخشیدن به جنگ علیه غزه تحت فشار قرار دهند، چرا که وضعیت در این منطقه طاقتفرسا شده و دیگر قابلتحمل نیست.